Stanowisko branży OZE dot. odblokowana inwestycji onshore

• Reading time:2 mins read

Stowarzyszenie Energii Odnawialnej, Polskie Stowarzyszenie Energetyki Wiatrowej oraz Polska Izba Gospodarcza Energetyki Odnawialnej i Rozproszonej skierowały apel do Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego, w którym zwracają uwagę na bariery administracyjne, których zniesienie jest konieczne dla odblokowania potencjału inwestycyjnego sektora lądowej energetyki wiatrowej.

Zgodnie ze wspólnym stanowiskiem, w celu jak najszybszego odblokowania potencjału rozwojowego tego sektora, organizacje branżowe przedstawiły postulat pilnej modyfikacji ustawy z dnia 20 maja 2016 r. o inwestycjach w zakresie elektrowni wiatrowych, polegającej na zniesieniu kryterium odległościowego „10H” i powrotu do możliwości lokalizacji projektów na podstawie rzetelnie przeprowadzonej oceny odziaływania inwestycji na środowisko. Powyższe pozwoliłoby na rozpoczęcie realizacji nowych projektów w ramach kilkuletnich cyklów inwestycyjnych, wykorzystujących nowoczesne i mało uciążliwe dla środowiska technologie, stanowiąc działania inwestycyjne podejmowane pomimo nadchodzących trudnych uwarunkowań rynkowych.

Wskazane inwestycje z pewnością stanowią impuls rozwojowy niezbędny w okresie spowolnienia gospodarczego, jednocześnie oferują najtańszą energię, tak potrzebną polskim przedsiębiorstwom, które w najbliższych latach znajdą się pod wyjątkową presją kosztową.

Więcej na gazetaprawna.pl